Minusta

Nimeni on Jyrki Myllylä. Olen helsinkiläinen freelancemuusikko (klarinetti, saksofoni, piano) ja kouluttaja. Koulutukseltani olen musiikin maisteri (musiikkikasvatus, Sibelius-akatemia), sairaala- ja hoivamuusikko, musiikkioppilaitoksen soitonopettaja sekä sotilassoittaja. Olen naimisissa ja minulla on kaksi aikuista tytärtä.

Taustaa

Synnyin Porissa vuonna 1966. Samana vuonna järjestettiin ensimmäinen Pori Jazz Festival, jolla on ollut suuri merkitys päätymiseeni musiikkialalle. Olen ollut Pori Jazzissa kuulijana, talkoolaisena ja muusikkona.

Klarinetinsoiton aloitin 9-vuotiaana Porin musiikkiopistossa Risto Litmasen ja Mikko Kauppisen oppilaana. Oivan musiikillisen kasvualustan tarjosivat myös Porin seurakuntien nuorisosoittokunta, Porin VPK:n soittokunta sekä lukuisat puhallinmusiikkileirit. 

Opiskelemaan musiikkia

Ammattiopinnot aloitin 16-vuotiaana Turun varuskuntasoittokunnassa (nyk. Laivaston soittokunta). Opinnot suoritettiin Turun konservatoriossa. Neljän vuoden opiskelun jälkeen tie vei Tammisaareen Dragsvikin varuskuntasoittokuntaan kersantiksi. Samaan aikaan aloitin opinnot Tampereen konservatoriossa. Vuoden reissasin Tampereen ja Tammisaaren väliä, kunnes muutin vakituisesti Tampereelle ja keskityin päätoimisesti opiskeluun. Oli ilo soittaa niin oopperaorkesterissa kuin big bandissakin, kamarimusiikkia unohtamatta. Opettajinani toimivat Hannu Id ja Pekka Ahonen. Oppilaskunnassa toimin rahastonhoitajana sekä puheenjohtajana. Konservatoriosta valmistuin vuonna 1991 musiikkioppilaitoksen soitonopettajaksi. 

Hetkeksi työelämään

Opiskelun jälkeen pääsin Kouvolan kaupunginorkesteriin klarinetin äänenjohtajan sijaiseksi. Yksi unelmani oli toteutunut!. Sijaisuuden jälkeen siirryin naapurikuntaan Elimäelle musiikinopettajaksi. Samalla opetin myös Pohjois-Kymen musiikkiopistossa klarinetin soittoa. Koulun musiikinopettajaksi hakeutuminen oli rohkea veto, koska sellaista työtä en ollut aikaisemmin tehnyt. Tämä oli kuitenkin  tulevaisuuteni kannalta ratkaiseva siirto, koska ilman Elimäellä vietettyä vuotta en olisi ymmärtänyt hakeutua Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan musiikkikasvatusta. 

Takaisin opiskelemaan

Musiikkikasvatuksen opiskelu oli erittäin mielenkiintoista ja monipuolista. Valmistuin musiikin maisteriksi vuonna 1999 ja edelleenkin voin todeta, että olen saanut erinomaisen koulutuksen. Syventymiskohteeni oli musiikkiliikunta, jota opiskelin usean vuoden ajan. Muita erikseen mainittavia ja itselleni tärkeitä opintoja olivat kokonaisilmaisu, kuoron- ja orkesterinjohto, sovitus, taiteidenvälinen opintokokonaisuus, vapaa säestys, bändiopinnot ja studiotekniikka. Jatkoin jonkin aikaa myös klarinettiopintoja Reijo Koskisen ja Pekka Ahosen opissa. Samaan aikaan opiskelin muutaman vuoden Oulunkylän pop-/jazz konservatoriossa muusikkolinjalla. Klarinettini soi siellä Jussi Saksan ja Tapani Rinteen johdolla. 

Opinnot rahoitin toimimalla klarinetisoiton tuntiopettajana Heinolan musiikkiopistossa (myös saksofoni ja junioriorkesteri) sekä Pitäjänmäen ja Westendin musiikkikouluissa. Toimin myös hetken aikaa muusikkona Tarinateatteri Mielikuvassa. 

Työelämään

Opintojen loppuvaiheessa pääsin Sibelius-lukioon musiikin tuntiopettajaksi. Opetin siellä musiikin historiaa, klarinetin ja pianon soittoa, kamarimusiikkia sekä vapaata säestystä. Pääsin myös tekemään body percussion-koreografian tanssilinjalaisille. Sitä esitettiin tanssilinjalaisten kevätnäytöksissä Kanneltalossa sekä osana Sibelius-lukion jokakeväistä musiikkinäytelmää. Sibelius-lukion jälkeen minut pyydettiin Helsingin II normaalikouluun musiikin lehtorin sijaisuuteen.  Siellä toimenkuvaani kuului myös opetusharjoittelijoiden ohjaaminen. 

Apollon yhteiskoulussa

vierähtikin sitten seuraavat 17 vuotta yläkoulua, lukiota ja musiikkiluokkia opettaessa. Koska olin ainoa musiikinopettaja talossa, kaikki musiikinopetus sekä esitysten ja juhlien hoito oli minun vastuullani. Varsinaisen opettamisen lisäksi opin äänentoiston suunnittelemista ja rakentamista erilaisiin tilaisuuksiin ja paikkoihin. Säveltämistä, sovittamista, musiikkipitoisia näytelmiä, erityisopetusta, koulun markkinointia, opettajien bändin vetämistä. Vuodet Apollossa olivat todella antoisia. Pääsin hyvin hyödyntämään monipuolista koulutustani sekä osaamistani, musiikkiliikuntaa myöten. 

Freelanceriksi

Ajatus siitä, että voisin itse valita työni ja säädellä sen määrää, alkoi houkuttaa. Tällä hetkellä toimin freelancemuusikkona sekä kouluttajana. Olen sijaistanut kanttoreita, kouluttanut kuoroja ja työyhteisöjä sekä soittanut klarinettia, saksofonia, pianoa, kitaraa ja haitaria siellä missä tarvitaan. Olen toiminut muusikkona myös vanhusten palvelutaloissa ja hoivakodeissa. 

Vielä kerran opiskelemaan

Turun AMK:n Taideakateissa järjestettiin yhteisömuusikon erikoistumiskoulutus: muusikkona sairaala- ja hoivaympäristöissä. Se olikin tosi mielenkiintoinen ja hyödyllinen vuoden kestävä koulutus. Sen jälkeen toimin Viisi vuotta hoivamuusikkona  ja kulttuurivastaavana Hoitokoti Päiväkummussa sekä freelancerina. 

Tällä hetkellä toimin Kanttorina Anjalankosken seurakunnassa. Arvostan tässä työssä olevaa vapautta. Nautin myös siitä, että minulla on mahdollisuus monipuolisesti hyödyntää omaa osaamistani.

Toivotan kaikille antoisia hetkiä musiikin parissa!

Jyrki Myllylä